Dagboekaantekeningen Hathor Healingreis door Ineke van Sterkenburg

De bergen rond de Vallei der Koningen zijn als zand sculpturen. In een moment van stilte spreken zij tot eeuwenoude gevoelens.

Aankomen in Abydos. Een huis aan een plein midden in het dorp: The House of Life. Het is al donker. Vanaf het dakterras kijk ik op de verlichte tempel van Sety I waar ik de komende weken veelvuldig zal mediteren. De kinderen buiten zwaaien en roepen naar boven hun welkom, terwijl ik de dorpssfeer opsnuif en me eraan overgeef. Het geroezemoes van avond geluiden, de oproep tot gebed vanaf de minaretten, het ge-ia van de ezeltjes, toeterende auto’s, onverstoorbaar voort sjokkende kamelen, blaffende honden, overal mensen. Voor drie weken het soms heftige en altijd fascinerende straatbeeld. Ben ik in een bijbel verhaal binnen gestapt?

Thuiskomen in de tempel. Op blote voeten. De zachte, lauwe steen neemt me op. Ik verken de tempel door binnen langs haar grenzen te lopen,van kapel naar kapel. De ene ruimte voelt licht, de andere zwaar; de ene kapel geeft rust, de ander onrust. Op eigen wijze zullen zij mij iets van hun verhaal vertellen. Vaak voel ik bij het binnentreden verstilling en eerbied. En achter de tempel het Osirion; een heerlijke en heilige plek aan de rand van de woestijn om te mediteren, te luisteren naar de vogel geluiden, me te koesteren in de zonnewarmte.

Na op onze eigen wijze deze tempelplek te hebben verkend, geeft Yvon ons informatie over de tempel die me sprakeloos maakt……Na Luxor en Karnak is dit dan ook mijn eerste intiemere kennismaking met de oude Egyptische cultuur. Het raakt me diep en zal dat nog vele malen doen deze weken.

Gegiechel en gelach bij het passen van onze jalllabija’s. Eerst onwennig voor mijn westerse kijk, wordt het al gauw een veilig, vrij en krachtig gevoel om mijn jallabija aan te doen en naar de tempel te lopen om te mediteren.

We mediteren ‘s ochtends op onze eigen manier en eigen gekozen plekken in de tempel of het Osirion. ‘s Middags gebeurt dit met begeleiding van Horus en Yvon. Beelden komen en gaan tijdens de meditaties. Wonderbaarlijk! De middagmeditatie sluiten we af in de Hall of Hope met een schitterend klankconcert door Yvon of samen (boven)tonen zingen. Soms ligt één van ons in het midden; een zeer bijzondere, indringende ervaring. Er wordt veel gezongen in de “House” bij gitaar en zang van Yvon.

In het House of Life maken we diverse maken we diverse oude Egyptische reinigingsrituelen mee, krijgen massages en voetbaden met pure oliën en in de tempel zijn we bij de eerste initiatie van twee van onze groepsleden die de opleiding tot Ancient Egyptian Healer volgen. Elke paar dagen hebben we een individueel gesprek met Horus en Yvon over onze ervaringen, onze meditaties met de beelden, gedachten en gevoelens. Verhelderende, rijke gesprekken. De betrokkenheid van de groepsleden bij ieders proces is speciaal. We delen in elkaars persoonlijke ontwikkeling en respecteren ieders eigenheid.

Onze uitstapjes zijn afwisselend, veelzijdig en boeiend. De tempels van Karnak en Luxor, de souk, de tempels van Hatsjepsoet en de tempel van Hathor in Dendera. Het bezoek aan het alabast-atelier, de weverij, de suikerfabriek, de vele Egyptische thee en koffie tentjes en eethuisjes….

‘s Avonds komt het leven pas echt op gang. In de straatjes wordt volop gehandeld. We komen door Horus op plekken waar toeristen niet vaak komen. Zo rijden en lopen we door het echte Egyptische leven. Kleurrijk en druk, zeer indringend en toch zo eenvoudig. Armoede maar geen honger.

Met onze bus en eigen chauffeur rijden we door de woestijn naar El Minja. Wat een immense wereld. Tombes diep in de bergen waar we mediteren. We bezoeken het gebied van Achnaton en Thoth, het paleis en de tempel van Nefertiti. We zien tekeningen uit het Egyptische dodenboek, de mummi van Isidora, een waterput.

Tel el Amarna, het paleis van Nefertiti

Tell el Amarna, het paleis van Nefertiti